האם עדיף חברה בע"מ או עצמאי?


במדריך זה נציג את השיקולים בקבלת החלטה לעניין צורת התאגדות ולאחר מכן נציג סיכום והמלצות
.

להלן טבלה המציגה את השיקולים בקבלת החלטה לצורת התאגדות:

שיקולים

חברה בע"מ

עצמאי

היבט המיסוי

ממוסת על רווחיה לפי שיעור מס חברות (מתעדכן בכל שנה, בשנת 2011 24%)
ובעת משיכת הרווחים כדיבידנד יש לשלם מס בשיעור של25%  סה"כ שיעור מס משוקלל של 43%  כמו כן, חברה אינה משלמת דמי בטוח לאומי על רווחיה.

ממוסה לפי שיעור המס השולי שלו ( יכול להגיע עד ל- 45%) ובנוסף, מחויב בדמי בטוח לאומי, כך ששיעור המס השולי כולל דמי בטוח לאומי עשוי להגיע ל- 58%.

היבט משפטי

חברה בע"מ הינה ישות משפטית נפרדת מבעליה, דבר שמגביל את גובה האחריות של בעלי המניות עד לגובה הון המניות המונפק שטרם נפרע ( למעט: מקרים חריגים של הרמת מסך, כפי שצוין במדריך הקודם בהגדרה של חברה)

מבחינה משפטית לא קימת הפרדה בין העסק העצמאי לבין היחיד ולכן בעל העסק חשוף לתביעות משפטיות ולסיכון לפגיעה בהונו העצמי.

תדמית

לחברה בע"מ יש תדמית של עסק גדול יותר ורציני, דבר שעשוי לסייע בפיתוח פעילותה העסקית של החברה.

 תדמית של עסק קטן עםמחזור מצומצם.

עלויות לשירותים מקצועיים 

כל חברה נדרשת בחוות דעת של רואה חשבון על דוחתיה הכספיים  ובהגשת דוחות כספיים הכוללים מאזן ודוח רווח והפסד למס ההכנסה וכמובן בניהול שיטת חשבונאות כפולה. מדובר בעלויות גבוהות,כאשר העלות המינימלית מוערכת באזור 12 אלף ₪ לשנה (תלוי בהיקף פעילותה של החברה)

עלויותיו של העצמאי מסתכמות בשירותי הנהח"ש ודוח שנתי למס הכנסה ובהנחה שהעצמאי מתנהל לפי שיטת החשבונאות החד-צידית, העלויות הינם נמוכות ביחס לחברה.

תכנוני מס

לחברה קימות אפשרויות רבות לתכנוני מס, כגון: דחית הכנסות לשנה הבאה, הימנעות ממשיכת רווחי החברה כדיבידנד, משיכת משכורות לבעלי מניות ועוד, כמו כן לחברה קימות היבטי מיסוי נוספים, כגון: בעל שליטה אשר עובד בחברה זכאי עם הפסקת עבודתו לפיצויי פיטורים הפטורים ממס ( עד לגובה של 11 אלף ₪ לשנת עבודה)

אפשריות מצומצמות מאוד לתכנוני מס.

   

 

סיכום והמלצות:

ניתן להבחין בטבלה שהוצגה לעיל כי יתרונתיה העיקרים של חברה בע"מ על פני עצמאי הינה ביכולת לערוך תכנוני מס רבים ומגוונים, כאשר העיקרי שביניהם היא האופציה להשאיר חלק מרווחי החברה בחברה ובכך להימנע מתשלומי מס הכנסה בגינם ויתרון חשוב נוסף הינו בהפרדה בין ההון הפרטי של בעלי החברה לבין החברה, המשמעות הינה שבמקרה שהחברה תקלע לחובות כבדים ולמצב של חדלות פירעון, הנושים של החברה לא יכולים לדרוש מבעלי החברה (בעלי המניות) לשלם את החובות מהונם הפרטי, אלא החובות של החברה יכולים להיות משולמים מהונה של החברה בלבד.

מנגד, החסרון בהקמת חברה בע"מ הינם העלויות הנוספות לרואה חשבון ולרשם החברות (אגרה

שנתית של כ- 1,300 ₪).


לאור זאת השיקולים שיש לקחת בחשבון לעניין צורת ההתאגדות הינם:

  1. רווחים גבוהים: במידה ולעסק רווח חודשי של למעלה מ- 20,000 ש"ח, ע"פ רוב התאגדות כחברה בע"מ תחסוך עשרות אלפי ש"ח בשנה בתשלומים למס הכנסה  ולבטוח לאומי (וזאת לאחר שלוקחים בחשבון את העלויות לשירותים מקצועיים ולרשם החברות).

  2. גורם הסיכון: במידה והענף שבו העסק פועל, הינו ענף בעל סיכון יחסית גבוה הן מהפן הכלכלי והן מהפן המשפטי, הרי שקימת עדיפות ברורה להתאגדות כחברה בע"מ זאת מתוקף ההפרדה המוחלטת בין הונם הפרטי של בעלי המניות לבין החברה.


כפועל יוצא משיקולים שצוינו לעיל, במידה ומדובר בעסק קטן עם רווחים נמוכים (רווח חודשי מתחת ל-20 אלפי ש"ח) ובענף ללא סיכון/ סיכון נמוך הרי שע"פ רוב העדיפות הינה בהתאגדות כעוסק עצמאי.



השארת תגובה